Utrustning som kan tas bort

Bälten

En bil som används i motorsportsammanhang ska ha säkerhetsbälte eller flera bälten. Dessa kan vara av 6-punktstyp eller 4-punktstyp och detta bestäms individuellt om det inte finns några övergripande krav. Bältet ska också vara homologerat av FIA eller SFI. De olika bältena ser ut på lite olika sätt och en 4-punktsvariant ska vara försedd med två axelband, ett midjeband samt en låsmekanism. Bältet kallas 4-punkt eftersom två fästpunkter ska finnas för midjeband och två för axelband. Ett bälte med 6-punktstyp ska istället ha två axelband, ett midjeband, ett lås, samt två band för benen. Det ska ha sex fästpunkter, två i midjan, två för axelbanden och två för banden mellan benen. Infästningsöglor avsedda för bälten ska användas och om dessa går genom plåten på karossen måste man göra lite mer förändringar. Man måste för det första fästa en 2 millimeter tjock bricka på öglans motsatta sida. Både muttrar, bultar och öglan ska ha dimension 7/16 UNF.

Bältet ska sitta fast men det får aldrig sitta fast så pass hårt att man inte kan ta bort det med handverktyg.

Stolen i bilen

När man ska tävla i en motorsport med bil måste det finnas en stol godkänd av FIA. Denna får vara överårig och måste vara byggd som en enhet sett till nackskydd, sittdel och rygg. Dessutom måste stolen alltid vara hel och ren. Det ska finnas försänkning eller uttag för bältet och midjebältet måste ligga bra mot förarens höftben. Det ska också finnas en bälteshållare i ryggstödet och denna ska anpassas till föraren. Dessutom måste förarens huvud ha stöd mot stolens övre del.

Stolen ska alltid vara fastsatt med 4 M-8 bultar och dessa ska ha en så kallad insexskalle. Det måste dock gå att justera stolen vid behov. Om stolen sitter fast med underredet i karossen måste bultarna gå igenom denna helt och man ska lät kunna ta bort stolen med handverktyg.

Brand i bilen

Vid all motorsport ska det finnas en brandsläckare lättåtkomlig i bilen, och finns det någon form av sprinklers är detta extra bra. Bilen ska vara uppbyggd så att kupén skiljs från tanken på bilen, och denna avskiljning ska vara brandsäker. Det ska också finnas en brandsäker och tät vägg mellan kupén och motorn. När det gäller kläder med mera ska dessa också vara helt flamsäkra. Om så inte är fallet kan föraren skadas allvarlig om en brand skulle bryta ut i bilen under tävlingens gång. Kläderna skyddar något fram till dessa att man kan ta sig ut.

När det gäller folkrace är denna tävling lite unik. Alla bilar ska efter tävlingen säljas och varken bälte eller stol ingår. Dessa ska då vara lätta att ta bort då att den som köpt bilen lätt kan ta hem den.