En hyllning till bilen och motorsporten

Det skrivs alldeles, alldeles för lite om hur fantastiskt det är att köra bil. Hur underbart det är att ha sin egen. Gärna ny. Hur magiskt det känns att bara trycka gasen mot botten och sedan dundra fram i fullt ös över banan. Att få kastas bakåt av den plötsliga och kraftfulla accelerationen. Få se tallarna swisha förbi längsmed vägarna. Höra motorns vrål. Kanske någon gammal dänga skrålandes i högtalarsystemet. Eller om man är lagd åt det hållet, höra basen gunga från bakluckan.

På banan av asfalt eller grus, ute i leran i skogen eller över sand-dynera i Sahara. Motorsporten är varierad. Det finns så många fantastiska sätt att köra motorfordon på och tur är väl det, för annars hade vi inte kunnat få uppleva så otroligt många olika sorters fordon. Små ettriga motorer som låter som enorma myggor, tunga V12:or som låter som bombplan flygandes i V-formation i skyn. Alla har sina personliga preferenser och alla motorer har sin tid och plats. Blyfritt, etanol, el eller disel. Det är en smaksak och förstås beroende på användningsområde. Det gäller att maximera prestandan, som med dieseloptimering och dylikt.

Man ska inte heller glömma bilens insida. Inte bara insidan som under motorhuven alltså, även om den också är enormt viktig, utan själva kupén eller motsvarande. Tänk bara på alla sorters läder som används, allt från mörkaste svart till lyxigt beigt till sportigt Ferrari-rött. Tänk på hur en ny bil doftar. Det är i en klass för sig. Ja, det kan tyckas överflödigt och onödigt, rentav en dålig investering, att köpa en sprillans ny bil, i synnerhet om det bara är för doftens skull, men är det ändå inte värt det? Det luktar som jungfrulig mark, nya jaktmarker, en sommarbris. Ni bilentusiaster förstås vad som menas.

Det är lätt att bli lite väl poetisk när man pratar om bilar i synnerhet och motorfordon i allmänhet. Men de är ju bara så bra. Motorsporten är helt klart här för att stanna. Den kommer bara bli mer och mer populär. Den saken är säker. Det sägs ju att hunden är människans bästa vän, men ibland undrar jag om det ändå inte är bilen. Bilen har varit med oss nästan lika länge som hunden, inte sant? Här är en bra sida om

bilens] historia.

Slutligen, även om alla kanske inte har möjlighet att bli Formel 1-förare så finns det ett race för alla. Möjligen krävs det en lite större investering än för ett par träningsskor, men det går att börja utan att behöva hosta upp en förmögenhet. Så kolla upp din närmaste motorsportförening idag och sätt igång. Glöm inte säkerhetsbältet nu bara. Kör gärna fort, men bara på privat väg och annars inom lagliga gränser. Men fort ska det gå!