Bilar i Formel 1 lopp

Varje stall måste i dessa tävlingar själva konstruera de bilar som ska användas i tävlingen. Det finns endast ett undantag, och det gäller motorerna i tävlingsbilarna. Dessa får, om stallen önskar, köpas in från andra tillverkare.

I en bil som tävlar i Formel 1 sitter motorn alltid mellan det bakre hjulparet och föraren av bilen. Från år 2006 var standardmotorn en V8, och den fick maximalt ha en cylindervolym på 2,4 liter. Toro Rosso fick dock vid denna tid dispens för att kunna få köra med något starkare V10 motorer. Dessa belades dock med en varvtalsbegränsning. Alla tävlande bilar från säsongen år 2007 hade V8 motorer och dessa fick inte heller överladdas på något sätt.

Det finns sedan år 2014 ett nytt regelsystem som gäller bilarnas motorer. Dessa regler innebär att alla bilar måste ha en V6 motor med en volym på 1,6 liter. Motorn ska vara turboladdad, och ha en varvtalsbegränsning på 15 000 varv per minut. Detta ger motorn omkring 600 hästkrafter. Denna typ av motor får ett högre vridmoment än de tidigare motorerna och förutom detta finns en mycket bättre bromskraftåtervinning i bilarna.