Motorsport i olika former

Motorsport och racing är något som har funnits sedan länge, ja nästan lika länge som det har funnits bilar! Att tävla om vem som är snabbast är något som sträcker sig ännu längre tillbaka i mänsklighetens historia. Förr i tiden så tävlade man till exempel på triumfvagnar som hästar drog fram på arenor där det också gällde att nå fram till mållinjen först. Den tidens ekipage hade endast två eller fyra hästkrafter men dagens bilar är ibland riktiga monster med motorer med flera hundra hästkrafter.

En av världens mest kända biltävlingar är Formel 1-racing som har funnits länge och började under 1900-talet. Sedan har vi även rally och världsmästerskapen i rally, WRC (World Rally Championship). Gemensamt för dessa två tävlingar är att i båda fallen så tävlar man inte vid ett enda stort mästerskap. I stället så pågår tävlingarna i en liga under ett helt år med en rad olika tävlingar i olika delar och hörn av världen. Bland annat så tävlar man i rallyts världsmästerskap på Korsika, i Finland och i Värmland här i Sverige i det svenska rallyt. Men man tävlar också i många andra delar av världen. Rally är lite speciellt på det viset att rally inte riktigt har slagit igenom till fullo i USA och Nordamerika. Men det finns gott om rallytävlingar i andra delar av världen.

Vad gäller Formel 1 så finns det massor av tävlingsbanor på asfalt i olika delar av världen där man tävlar i Formel 1. Till exempel så finns det ett Formel 1-GP i Australien och ett i Ungern. Sverige har dock inte någon tävling i Formel 1 på svensk mark i nuläget men vem vet vad som händer i framtiden.

Förutom vanliga däck så finns det även speciella däck anpassade för regn eller mer slimmade däck för asfalt och racingbanor, så kallade slicks, som har mindre grepp och friktion men som istället har en mjukare och slätare yta som ger högre hastighet. Det finns även särskilda däck som är ännu mer greppvänliga för off-road-racing och när man kör racing i en rallybil. Så kallade off-road-däck. Och när man tävlar med motorcyklar så finns det en rad olika särskilda mc däck som man kan välja fritt på.

Några andra länder som man tävlar i, förutom Ungern och Austrralien, är Kanada och Frankrike. Att få anordna en tävling i Formel 1 är något som innebär lite status för ett land. På senare år så har en del nya länder fått en GP-tävling och det rör sig om länder som liksom är uppstickare på den internationella scenen. Länder som Azerbajdzjan, Ryssland och Kina till exempel är på frammarsch och där kanske man inte tävlade i F1 för 20-30 år sedan. Men kartan över världen och världsmakten ritas om och förändras. En F1-tävling blir som en liten statusmarkör över ett lands framgångar. Länder som Tyskland, Österrike, Belgien, USA, Storbritannien, Spanien och Japan har också F1-tävlingar. Den kanske mest klassiska tävlingen finns dock i det minsta landet i F1-cirkusen, nämligen Monaco.