Motorsport

Ett stycke som handlar om go kart får inleda denna text som handlar om motorsport. Go kart kör man med riktigt små bilar och riskerna är låga, precis som hastigheterna.

Efter att vi har tittat närmare på go kart, som ofta är vad man börjar med när man tänkt ge sig in på motorsport som barn eller ung, så har det nu blivit dags att titta lite närmare på rally. Rally kör man i skogen och annan vildmark, med riktigt snabba bilar som ofta kan krocka. Föraren har en kartläsare och man kör olika sträckor, inte banor med varv. Det går väldigt fort och underlaget är ofta lerigt, ibland blött, kanske i vissa fall t.o.m. snö. Grus är också vanligt förekommande. Rally kör man ensam, på tid.

En annan gren inom motorsporten som är ganska lik rally men som ändå skiljer sig åt en hel del, och inte minst om man tänker på vilka arenor som man kör omkring på, är rally cross som är en slags sidogren eller spin off till rallyn. Man kör rally mot andra bilar på arenor.

Utöver rally och rally cross så kan man även köra andra typer av racing som är mer ute i naturen och som inte nödvändigtvis räknas som just rally. Ett exempel på det är när man kör race med olika slags jeepar eller buggybilar på en strand. En sån tävling räknas kanske inte just som rally. Men det handlar inte om vanlig banracing heller.

Om man gillar banracing så bör man ju bland annat titta närmare på Formel 1 som är den snabbaste och mest prestigefulla varianten på vanlig banracing, men det finns fler. Formel 1 går oerhört snabbt och Formel 1 har blivit en riktig cirkus som besöker hela världen, eller åtminstone stora delar av världen. Formel 1 är väldigt spännande och otroligt fartfyllda tävlingar. En av de allra bästa förarna inom just Formel 1 är Lewis Hamilton, en stilig man från England som till och med lyckas vara snygg trots att han har på sig en massa brandskyddade kläder och en kraftig hjälm när han kör sin snabba Formel 1-bil. Lewis Hamilton har haft ytterligare en framgångsrik säsong under 2018, liksom tidigare säsonger. Efter ännu en god säsong så har han nu kopplat greppet om årets titel och vinst. Lewis Hamilton lyckades nämligen nyligen vinna tävlingen i Japan, Japans GP. Det gör att han nu har ett riktigt guldläge och har utökat försprånget till tysken Sebastian Wettel som är den närmaste utmanaren!

Inom rally är Citroen och Subaru ganska stora. Men även Toyota, Mitsubishi och Ford. Och om du har en Berlingo så finns det här mycket att hämta genom att inspireras av Citroens snabbaste bilar i rally!

Lewis har ett fint läge just nu.

Eftersom man ibland kan tycka att två hjul är roligare än fyra så tävlas det även i racing på två hjul och där heter en av de mer populära racingtävlingarna Moto GP. Moto GP är lite som motorcyklarnas motsvarighet till Formel 1 för bilar, en internationell cirkus med race i många olika länder.