Nascar

Redan efter det 2:a världskriget började stock-car racing bli en av de populäraste och folkliga eventen i USA. Nascar, som står för National Association for Stock Car Auto Racing är den motorsportorganisation som driver serierna NASCAR Sprint Cup, NASCAR Camping World Truck Series och NASCAR Xfinity Series. I serierna använder man trimmade standardbilar, hastigheter över 300km/h är inte ovanliga. Från början fanns inga speciella regler och 1947 bestämdes vid ett möte i Florida, det som idag utgör regelverket för NASCAR. Sporten kan mäta sig med Formel 1, vad gäller omsättningar i pengar och reklamintäkter. I svenska pengar mätt är det helt enkelt en miljardindustri om man inräknar allting runtomkring.

Nya banor efter hand

Den största NASCAR racingbanan är idag Talladega Superspeedway i Alabama. Det är även den snabbaste banan. Sprint Cup Series är den huvudsakliga serien inom sporten och innebär 36 race i USA per år. Tävlingen är öppen även för förare utanför USA. Slutspels-serien ””The race for the Sprint Cup” innebär 10 omgångar, och vinnare av den vinner mästartiteln i NASCAR. Det innebär en hel del logistik och förflyttningar för motorstallen att delta i alla deltävlingar runt om i USA. Något som man själv kan relatera till, och liksom för oss använder man sig av specifika flyttfirmor som transporterar bilarna och alla reservdelar. Behöver du själv frakta något kan Fraktus hjälpa till med det, och till ett bra pris.

The Super Bowl of Stock car racing

Ett av de mer kända loppen är förmodligen Daytona 500 i florida. Det är en deltävling i Sprint Cup och har otroligt höga tittarsiffror runt om i världen. Daytona 500 startade 1959 och den förare som har flest vinster är Richard Petty (7). Loppet körs i 200 varv och den totala längden är 800 km. Hit kommer några av världens bästa förare. Under Daytona 2016 blev den totala prissumman på 19,4 miljoner dollar, vilket inte riktigt har sett sin motsvarighet inom motorsporten. Loppet kallas även “The Super Bowl Of Stock Car Racing”. Vanligen hålls loppet i februari varje år.

Fakta om NASCAR -bilen

En NASCAR racerbil producerar upp till 750 hästkrafter och det är en av orsakerna till att alla motordelar är specialtillverkade att klara av extremt höga temperaturer. Vad döljer sig då under skalet på en Nascarbil?. En Nascarbilen ska klara höga temperaturer i alla sina delar och även om det är en ”standardbil” i grunden, är det långt ifrån de bilar vi andra använder . Karossen är byggd för att skydda föraren vid en krasch och i ramen sitter tjocka stålrör. Det finns regler inom NASCAR som dikterar hur fordonen ska se ut. NASCAR anses av vissa som lite mer primitivt och lite mer ”vrålande” än den mer strömlinjeformade Formel 1 bilen, men det är också det som drar miljontals tittare att titta på vrålen från NASCAR- bilarna.