Det prestigefyllda Formel 1

En av de allra snabbaste och populäraste motorsporterna i Europa är utan tvekan just Formel 1. Här kan bilarna komma upp i en hastighet på närmare 2000 kilometer i timmen på den asfaltsbelagda banan. Samtliga tävlingar i denna gren börjar med att de tävlande kör ett varv som uppvärmning. Efter detta startar man som man placerat sig i uppvärmningen. Det finns under uppvärmningen mycket god chans för varje förare att värma däcken för att de ska få bra fäste. Föraren kan också här bekanta sig med den bana som ska köras.

När ett lopp väl startar i Formel 1 är reglerna enkla. När en bil tar sig över mållinjen efter det bestämda antalet varv är denna bil vinnare av loppet. Under loppets gång kan man, om man som förare vill, köra in och göra stopp i depån. Här byts däcken ut och service görs. Ofta behöver däcken bytas flera gånger eftersom att de slits mycket fort på grund av den höga farten och underlaget.

Dessa tävlingar förkortas ofta F1, och de körs alla på en asfalterad bana. De bilar som används har endast en plats, förarstolen. Sporten härstammar från så kallad grand prix-racing och denna kördes under 1900-talets första hälft. Tävlingarna kördes fram till andra världskriget. De återupptogs sedan år 1946. Det första loppet man benämner som Formel 1 är det som kallas Paus Grand prix, och detta lopp kördes i Pau, Frankrike under år 1948. Det första VM-loppet kördes dock först år 1950 i Storbritannien.

Namnet Formel 1 kommer från början av den formel som beskrev de regler som gällde kring de deltagande bilarnas storlek, styrka med mera. Reglerna kom från början till på grund av att många kört farliga bilar på de vanliga vägarna. Namnets etta kommer från att Formel 1 bilar anses vara de allra snabbaste. Hela 380 kilometer i timme kan dessa bilar nå på en raksträcka och det är långt mycket högre hastighet än vad en vanlig standardbil kan komma upp i oavsett hur bra trimning den har.

Denna bilsport är inte så vanlig i Sverige, utan oftast körs loppen utomlands i varmare länder. Regn kan i många fall göra banorna okörbara eftersom att bilens däck i stort sett saknar mönster. Det gör att vattenplaningsrisken är mycket hög.