Motorsporterna i Sverige


I Sverige finns det en lång tradition av att arrangera och genomföra olika typer av motorsporter. Dessutom har de svenska förarna varit och är mycket duktiga, och satt vårt land på världskartan för motorsporter.

Det finns några av dessa motorsporter som är mer populära än andra, och har tusentals anhängare och utövare i vårt avlånga land. De far land och rike runt och tävlar för att visa vad de kan- och på ett mycket framgångsrikt sätt! Tävlingarna sker med allt från en motorcykel och miljöbil, till lite mer kraftfulla och exklusivt designade bilar. Här kommer några av de motorsporter som är mest populära:

Rally

Rally har körts i flera årtionden och är en av de mest populära motorsporterna som körs långa sträckor på helt vanliga vägar genom Sveriges skogar. Naturligtvis är tävlingssträckorna eller specialsträckorna, som de också kallas för, avstängda för vanlig trafik. Rallyt går ut på att köra en sträcka på så kort tid som möjligt. Förutom föraren sitter också en kartläsare i tävlingsbilen- allt för att det ska gå så fort som möjligt! Det finns olika varianter av rally, som exempelvis rallysprint och rallyspecial.

Karting


Karting eller gokart, som det också kan kallas för, är en bilsport som körs på en bana av asfalt i en bil som är specialbyggd. En kart kan beskrivas som en låg bil, med en ram av rör och som har fyra hjul i varje hörna. Bilarna har kraftiga motorer och körs väldigt fort. Karting kan köras av alla från sju år och uppåt, och dessutom krävs det inget körkort eftersom kartingbanorna är inhägnade.

Skulle man vilja testa att köra gokart finns det olika banor, både inom- och utomhus, där det går att hyra en gokart och köra i ett visst antal minuter. Dessa ställen har all utrustning som behövs, och ingår i hyran. En gokart har inte alls lika stora motorer som en tävlingskart har.

Bilorientering

För den som gillar att vara ute och köra bil och gillar orientering, så är bilorientering en motorsport att tänka på. Precis som i orientering gäller det att ta sig från en plats till en annan med hjälp av en karta. Det gäller att köra sträckan inom en viss tid. Oftast körs sträckorna på kvällar och nätter, men det har blivit allt vanligare att även köra sträckor på dagtid. Kartläsaren har verkligen en stor betydelse i denna sport. Bilorientering är en perfekt sport för hela familjen och kan vara ett kul sätt att umgås på, eftersom det inte krävs någon specialbil, utan det går att köra med en vanlig bil.

Dessa var bara ett axplock på de motorsporter som finns i Sverige och som är populära bland utövarna och publiken; motorsporter som både ung som gammal, tjej eller kille kan hålla på med, utan att det kostar skjortan!