Vad är en standardbil?

De bilar som kallas standardbilar får användas i många tävlingar. I rallyn av olika slag är detta mycket vanligt. Eftersom en standardbil inte kan nå samma egenskaper som en formelbil oavsett hur mycket man trimmar den skiljer man på de olika bilvarianterna i tävlingarna. En standardbil som används i tävling är dock mycket modifierad och ändrad. Ofta liknar de inte alls den ursprungliga standardbilen.

En standardbil i racingformat har ofta kvar både tak och skärmar om man jämför dem mot formelbilar. De har ofta också kvar många originaldelar samt sin originalkaross. Motor och många andra prestandadelar är dock ofta trimmade eller utbytta. Detta måste ofta göras för att man ska kunna vinna med bilen.

När det gäller standardbilar finns det dock ofta speciella säkerhetskrav som måste uppfyllas. Ofta måste man till exempel sätta in brandsläckare, skyddsburar och en hel del annat. När det gäller vissa standardelement kan de behöva tas bort. Dessa eftersom vassa plåtbitar och lösa delar inte får finnas med på bilarna i loppet. Om man väljer att köpa en begagnad bil kan det därför vara bra att kontrollera dess skick först, innan man bestämmer sig.